Kalibratie van de monitor

Normaal is juiste instelling van een monitor niet zo belangrijk, behalve als er met (kleuren)afbeeldingen gewerkt wordt, die bijvoorbeeld geprint moeten worden. Maar ook als je de kleuren van een naambordje goed wil zien. De kleuren kunnen altijd afwijken van de monitor. Maar veel verschil zal het niet zijn.

Onderstaande stappen helpen hierbij.

1. Maak uw venster breed genoeg om de beide pijlpunten te kunnen zien.

2. Kleurinstellingen

Onderstaand beeld moet er uitzien als een regenboog, beginnend met rood. De overgang tussen de kleuren moet vloeiend zijn. ("Hoge kleuren", 16 of 24 bits)

 

3 Helderheid en contrast

Zet het contrast in een hoge stand -maar niet de hoogste.

Zet de helderheid daarna zo, dat in onderstaande figuur de buitenkant wit is, de rand daarbinnen zwart en het middelste vlak donkergrijs

Om helderheid en contrast te controleren, kan onderstaande grijstrap dienen.

Deze afbeelding laat 17 grijsvelden zien van het diepste zwart naar zuiver wit. Door gebruik van uw regelaars voor contrast en helderheid moet u deze grijsvelden duidelijk afzonderlijk kunnen onderscheiden waarbij de scheiding tussen de twee donkere velden nog net zichtbaar moet zijn.

Een juiste afstelling van uw monitor zorgt er voor dat afbeeldingen op het web zo origineel mogelijk weergegeven.

4 Kleurtemperatuur

Die is in te stellen op "Warm", "Neutraal" of "Blauw". Voor foto's moet de monitor op neutraal staan.

Warm

Neutraal

Blauw

5 Gamma

De monitor geeft de tinten niet lineair weer. Daarvoor moet er gecorrigeerd worden. De meeste webpagina's van fotografen zijn ontworpen voor 1.8 Gamma (net als de monitor van de Macintosch). PC monitoren zijn gekalibreerd op 2.2 Gamma. (In de praktijk betekent dit dat dezelfde afbeelding op de Macintosh er iets lichter uitziet dan op een PC.

De test:

Ga op een afstand van de monitor staan en kijk naar onderstaande figuur:

Een van de blokken valt weg tegen de achtergrond. Die waarde is de gamma van de monitor.